16.11.2013

Kuvailua koulussa, viikko 2

Toinen ja viimeinen viikko valokuvausta siis on ohi ja oli kyllä tosi mahtavaa! Kehuja tuli kuvista, toisista enemmän, toisista vähemmän.
Tän viikon kuvissa ei tekniikka harjoiteltu enää niin paljoo, että enemmän kiinnitettiin huomiota toteutukseen ja visuaaliseen ilmeeseen. Melkein kaikkia kuvia on muokattu ainakin vähän Photoshopilla, joitain vähän enemmänkin.



Tehtävä oli tilakuvia
Ekassa oli tarkoitus kuvata pienehkö tila/huone, joka kuvaa asukkaansa luonnetta. Kuvassa piti näkyä asukas itse. Heti ku kuulin tän tehtävän, ajattelin mun pikkusiskoa Hetaa, ja voitteko muka väittää, ettei tosta tuu luonnetta ja persoonaa esille? Opettaja tykkäsi tästä, eikä oikeastaan sanonut mitään negatiivista.
Tokassa piti kuvata iso, julkinen tila, ja kuvasta piti näkyä tilan luonne. Eli minkälainen julkinen paikka on kyseessä.
Mä kuvasin Tampereen Koskikekuksen. Teknisesti oli hyvä, mutta opettaja sano, että jos olisi odottanut sekunnin, alakuvassa olevat ihmiset olisivat ehtineet kuvaan kokonaan, koska ihmistä ei ikinä saa katkaista kuvassa nivelistä(esim, kaula, nivuset, ranne). Ärsyttää koska tiesin ton, mutta unohdin ajatella sitä ihan tyystin. Lisäks oikeessa reunassa oleva pinkkitakkinen nainen olisi ehtinyt paremmin kuvaan.



 Näissä piti kuvata pieni putiikki.
Ensin ulkoa niin, että kuvassa on myös ihmisiä vertailun kohteena ja, että kaupan logo/nimi näkyy. 
Toisessa sisältä nii, että näkyy mitä kaupassa myydään ja kuvassa on tunnistettavasti kaupan myyjä. 
Kuvat oli kuulemma oikein hyvät. Itse en ollut paikalla kun näitä arvosteltiin, koska olion terveydenhoitajalla, mutta kaveri sano, että oli kuulemma putiikkikuvien parhasimmistoa! :O
Opettajakin kehui sitten jälkeenpäin, että täytti tehtävänannon hyvin.



Seuraavana päivänä piti tehdä täytesalamakuvaus. Tarkoituksena oli ottaa kuva niin, että aurinko jää taakse ja ihminen itse valaistaan salamalla. 
Mä otin kuvan mun kaverista Oonasta ja uskaltaudun julkaisemaan ton, koska ei näy kasvot kuitenkaan ehkä ihan niin hyvin. Opettaja sano, että kuva on ehkä hieman liian tollanen utuisa tai tolalnen kirkas, äh, en osaa selittää!
Oona otti sitten kuvan musta, ja oli opettajan mielestä onnistunut.

Opin muuten hauskan faktan salamasta ja punasilmäisyydestä. Punaiset silmät tulee kuulemma kuviin sitä todennäköisemmin, mitä lähempänä salama on linssiä. Sen takia järjestelmäkameralla punasilmäisyyttä esiintyy vähemmän kun pokkareilla, koska salama on niin paljon linssiä ylempänä kun pokkareissa taas se on usein ihan vieressä.



Henkilökuvaus.
Pareittain piti kuvata toisistaan henkilökuva, joka kuvastaa persoonaa. Piti kiinnittää huomiota taustaan, mihin katsoo, asento, ylimääräinen rekvisiitta. Kaiken piti tukea kuvan tarkoitusta.
Tää kuva on siis loogisesti mun kaverin Samin ottama. Opettajan mielestä tausta oli sopivan rohkeasti keikautettu. Sitten opettaja kysyi, että mitä sanoja tästä tulee ekana mieleen ja muut opsikelijat sanoi, että elämäniloinen, onnellinen, liikkuva, räiskyvä, iloinen, pirteä, rohkea. Hienoa, että oon onnistunut mun tavoitteessa luoda ihmisille tällainen kuva itestäni, sillä tästä sanottiin, että kuvaa kyllä persoonaa! 

 Mä otin kuvan myös Samista, mutta en viitsi julkaista sitä täällä kun näkyy kasvot niin selvästi muttaa Iron maiden ja Motörhead fanina, poseeras näiden bändien fanituotteiden kanssa. Siitä opettaja sanoi, että asetteluun olisi voinut hieman enemmnä panostaa.



 Sitten meidän piti kuvata kuva, jossa on liike-epäterävyyttä. 
Eli siis valotukseksi piti laittaa suhteellisen lyhyt aika ja siten saada kuvaan liikkuvuuden tunnetta. Vaihtoehtoina oli, että kohde itse liikkuu ja on näin ollen epätarkka kuvaajan ollessa paikallaan. Toinen vaihtoehto oli, että kuvaaja liikkuisi kuvattavan mukana. Mun kuvassa yhdistyy ehkä vähän kumpikin, sillä pidin kameraa itse kun menin portaita alas. Itse tykkään jostain syystä tästä kuvasta ja opettajakin kehui hyväksi. Tuli kuulemma tunne, että on juuri tultu baarista mukavassa humalassa. Mullekin tulee kyllä sellainen tunne!


Huomiovärikuva.
Kuvassa piti olla jokin selkeästi taustasta erottuva kohde, mutta kuva ei kuitenkaan saanut olla sellainen, että kohde olisi ollut värikäs ja muu mustavalkoista.
Opettaja tykkäsi tästä "tosi, tosi paljon", niinkuin hän itse sanoi! Ei sanonut mitään negatiivistä :)


Geometrinen kuva.
Tämäkin kuva oli hyvä ja onnistunut ja opettajan mielestä oli kiva, että linjat olivat vinossa.




Kuva lintu- ja sammakkoperspektiivista eli ylä- ja alakulmakuva.
Ärsyttää kun ylemmän kuvan laatu meni noin huonoks, en tiedä miks...
Eipä näistä ole paljonkaan sanottavaa, ylempi oli opettajan mielestä oikein hyvä ja alemmassa häiritsi vasemmassa alakulmassa näkyvät mun kaverin sormet. Kuvassa on mun kaveri Jyri.
Lisäks opettaja sano alemmasta, että ikkunoista nökyvä sininen maisema sopii kuvaa, eikä lievä keltaisuuskaan haittaa.


Viimeisenä piti inhimillistää jokin esine, luomalla esimerksiksi jotain tunnetiloja tai mielikuvia.
Itse tykkään tästä kuvasta ja oli se opettajankin mielestä hyvä, mutta olisi kuitenkin kaivannut kuvaan enemmän jotain "salaisuutta", niin että kuvaa ei olisi tajunnut niin nopeasti. Parhain kuva on kuulemma sellainen, jota ei tajuta heti, mutta tajutaan kuitenkin jossain vaiheessa.
Arvatkaa oliko tota vaikea kuvata kun hirtin ton pullon meidän ikkunaverhon naruun ja laitoin taustalle mun mustan hupparin luoden itse oman ministudioni! Sitten piti toisella kädellä kannatella verhoo, narua sekä taskulamppua, jotta sain ton varjon tonne ja toisella kädellä ottaa kuvaa hieman yläviistosta kun seisoin sängyllä.
Yks mun kaveri sano, että aika rankkaa, että tossa lukee mun nimi ja ärsyttää kun en tajunnut kiinnittää siihen huomiota! Mutta opettaja sano, että sekin luo siihen sellasta sopivaa itsesynkistelyn fiilistä...?
Sitten eräs luokkatoveri sanoi, että olisi voinut pulloa alhaalta rajata, jotta varjo toimisi paremmin. Tai jotain...?

Mutta siinä oli siis toisen valokuvausviikon tulokset. Mulla on sellainen tehtäväpaperi, josta näitä tehtäviä tehtiin ja koska ei ehditty kaikkia kuvata, niin ajattelin, että teen niitä aina sitä mukaa kun ehdin! Voin niitäkin sitten julkaista täällä.
Ärsyttää kun kuvat on aavistuksen huonolaatuisempia kuin oikeasti, minkä luulen johtuvan siitä, että siirsin nää meidän koulun koneelta Photobucketiin ja sitä kautta mun omalle koneelle koska ei ollut musititikkua mukana :D
Voin yrittää korjata asian ensi viikolla kun pääsen koulun koneelle...

2 kommenttia:

  1. Niin siistejä kuvia! :) millon tulee ton kertomuksen osa 7?

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Heti kun pääsen kunnolla koneelle, ja se on viimeinen luku joka on mulla kirjoitettuna et haluaisin saada kirjotettua lisää ennen kun julkaisema enempää :D

    VastaaPoista